Thursday 17 July 2014

IUBIREA





Daca ar trebui sa aleg un sinonim pentru iubire cred ca acela ar fi ALTRUISM.  Nu putem afirma ca iubim pe cineva atata timp cat plasam propriile nevoi deasupra bunastarii sale.


Insa, asa cum spune Abd-Ru-Shin in lucrarea sa “In Lumina Adevarului”:


„Adevarata iubire nu va tine cont de ceea ce ii convine celuilalt,de ceea ce ii face placere sau ceea ce il bucura, ci se ea va orienta numai dupa ceea ce ii foloseste celuilalt !
Indiferent daca aceasta ii face placere sau nu.
Aceasta este iubirea adevarata. Daca s-ar analiza neindurator din temelie toate asa numitele iubiri ,din ele nu ar mai ramane nimic altceva decat egoism ,vanitate,slabiciune,comoditate,inchipuire sau instincte.”


Iubirea asadar nu inseamna linguseala. Orice forma de flatare arata numai cel mai josnic egoism caci nu are nimic pur, din contra el cauta obtinerea propriilor interese.


Iubirea inseamna severitate. Oricat de ciudat ar suna, cel mai mare bine pe care il putem aduce in viata cuiva inseamna uneori…sa ne retragem din aceasta. Sa realizam ca trebuie sa ii acordam celuilalt spatiul si timpul de a lucra la el insusi caci doar asa il putem ajuta cu adevarat pe cursa lunga.


Iubirea inseamna noblete si lumina. Ea este desavarsita atunci cand partile implicate impartasesc aceleasi valori si au aceleasi scopuri inalte. Daca diferentele sunt evidente, speranta de a-l schimba pe celalalt este pierdere de vreme. Nu putem determina pe cineva sa se imbunatateasca daca el insusi nu nutreste in interior aceasta dorinta. Nu putem impune cu tot dinadinsul cuiva sa imbratiseze calea noastra, preferintele noastre, punctele noastre de vedere. Daca doi oameni vad lumea diferit, nu inseamna neaparat ca unul dintre ei are dreptate si celalalt nu, ci inseamna pur si simplu ca nu sunt compatibili. (sau cel putin nu in totalitate)


Nici chiar in cazul sufletelor-pereche nu este simplu. Daca cei doi se afla in stadii diferite ale vietii, daca unul are de invatat o anumita lectie care nu corespunde cu a celuilalt, daca ei continua sa se raneasca chiar si neintentionat din cauza traumelor din trecut…atunci poate ca nu e momentul sa fie impreuna caci doar s-ar impovara si mai tare.


„Dragostea inseamna rabdare nemarginita, este plina de bunatate, dragostea nu inseamna invidie; dragostea nu inseamna lauda, mandrie, necuviinta, dragostea nu e pe interes, nu inseamna a fi iute la manie, nu concepe raul celuilat, ci ea e sincera, iertatoare, acopera toate nevoile, se increde in tot, spera in tot, indura tot." (citat din Biblie)


Daca nu putem nutri aceste sentimente fata de celalalt inseamna ca nu il respectam cu adevarat sau ca nu mai avem ce sa ii oferim si atunci e mai bine sa ne detasam.


Iubire inseamna atunci cand avem impresia ca nu il meritam pe celalalt. Acesta este primul sentiment care apare atunci cand tinem cu adevarat la cineva. In aceste conditii, spune-mi: tu ai iubit vreodata?


Iubirea poate inseamna sacrificiul de sine insa NU sacrificiul valorilor noastre. Caci acolo unde nu exista respect de sine nu putem vorbi nici de iubire pentru celalalt.


Iubirea inseamna un schimb de energie benefica intre a da si a primi. Atunci cand balanta inclina in asa fel incat una din parti iese vatamata (fizic / mental / spiritual/ sexual/ emotional / fiananciar)… legea echilibrului isi cere drepturile si la un moment dat ruptura se produce inevitabil.


Cum stim ca ne-am gasit jumatatea si ca celalalt este cel pe care l-am asteptat dintotdeauna? Atunci cand suntem fericiti si impacati. Atunci cand domneste armonia. Restul tine de fantezie…





1 comment:

  1. Minunat articol si minunata iubirea pura, altruista, dreapta...
    Iubirea e totul, alfa si omega, inceputul si sfarsitul.
    Si nu e un concept relativ, trebuie sa fie inconditionata, dezinteresata.....da, altruista.
    Cred ca, daca stau bine si ma gandesc, scopul nostru pe pamant e tocmai sa invatam sa iubim, cum zicea Coelho. Sa dam mai mult decat primim si inca inainte de a primi. Fara pretentii si asteptari. Cand am inteles in sfarsit asta, a fost ca o revelatie, am inteles totul. Totul a inceput sa aiba un sens. Sensul suprem.
    Cu iubire,
    Mihaela P.

    ReplyDelete