Monday 28 July 2014

EMPATIA







„Incearca sa mergi un kilometru in pantofii cuiva inainte sa il critici“.



Spune-mi, de cate ori cand ti-am vorbit, mi-ai simtit realmente durerea, fara sa ma judeci? De cate ori te-ai uitat in ochii mei in adevaratul sens al cuvantului? Cand ai incercat sa vezi ca in privirea incruntata si atitudinea defensiva era de fapt un strigat disperat al unui suflet ranit? Cand ti-am cerut un sfat mi-ai dat unul din acele raspunsuri „inteligente“ fiindca iti place sa te auzi vorbind ca sa iti etalezi cunostiintele spirituale pe cobaiul din mine si sa ma minimalizezi ca sa te simti mai bine sau ai nutrit intr-adevar compasiune?


Din pacate aceste intrebari se ridica adesea in mai toate relatiile interumane: parinti si copii, sot si sotie, angajator-angajat, prieteni, colegi, vecini. Prin natura noastra suntem facuti sa ne conectam si sa ne ajutam unul pe celalalt. Insa intr-o lume a competitiei si a consumului, este regretabil sa constatam ca pana si animalele au ajuns sa aiba mai multa empatie decat rasa umana.


Este strigator la cer cum unii oameni fac orice pentru copiii lor, inclusiv pot calca peste cadavre fara sa se gandeasca vreun pic ca acele cadavre sunt copiii semenilor lor…



Este incredibil cum un tata isi sfatuieste fiica sa aiba valori morale si ar fi in stare sa il impuste in cap pe cel care ar putea-o corupe si abate de pe acest drum insa el insusi isi bate joc cu buna stiinta de fiica altcuiva, transformand-o in amanta si supundand-o la perversiuni sexuale…



Ce frumoase sunt cele doua fete care stau pe banca in acel parc! Dar oare la fel de frumoasa este si  prietenia dintre ele? Sau se afla intr-o continua lupta sa vada care e mai slaba, care reuseste sa se casatoreasca prima si care are un job mai bine platit? O satisfactie ascunsa este nutrita de una cand cealalta are un esec. Si in caz opus, daca vorbim despre o reusita, ea nu este cu adevarat impartasita din suflet de ambele parti. In aceste conditii, de ce se insotesc cele doua fete? Frica de singuratate? Sau pentru ca pur si simplu sunt convinse ca nu se poate mai bine de atat?



A-l accepta pe cel de langa tine fara sa doresti sa il schimbi  si sa il corectezi la fiecare fraza sau gest inseamna a nu il persecuta. Cicaleala este lipsa de empatie. Gasirea defectelor in celalalt…la fel. Iubirea si prietenia adevarata vin nu numai cand il acceptam pe celalalt asa cum este insa cand chiar il admiram si il pretuim la justa lui valoare. Ne simtim bucurosi ca el exista in vietile noastre. Daca nu simtim acest lucru inseamna ca il subestimam, ca nu il respectam cu adevarat, nici pe el, nici principiile sale si cu atat mai putin actiunile lui. In aceste conditii este mai bine ca legatura sa inceteze.


Ai avut vreodata acel gen de amic caruia cand ii vorbesti de o suferinta provocata de altcineva, oarecum ii tine partea adversarului? Ei bine, acela nu iti este prieten adevarat caci nu lucreaza cu tine, ci IMPOTRIVA ta. Scopul lui nu e sa te ajute. Ci sa se razbune…Fiindca in adancul sau se crede superior. Daca faci o afirmatie, urmatoarea lui fraza va fi una care te va contrazice. 

Intr-o conversatie simti ca celalalt te face sa te simti rau? Este arogant, se da mare? Iti e frica sa mai spui ceva caci stii ca in secunda urmatoare vei fi taxat? Se intampla acest lucru frecvent? Ai discutat problema respectiva insa nu vezi nicio schimbare? Ma tem ca ai de a face cu cineva lipsit de empatie…

Cei lipsiti de empatie sunt la fel de nemilosi cu ei insisi precum sunt cu ceilalti. De aceea ei sunt predispusi spre dependente. Nu degeaba se spune ca ADICTIUNEA INSEAMNA LIPSA EMPATIEI. Studiile demonstreaza ca atat alcolicii, drogatii, obsedatii sexual sau maniacii (inclusiv workoholicii) sufera la nivel spiritual de NARCISISM. In momentul in care incep sa realizeze nevoile CELORLALTI si consecintele comportamentului lor distructiv si auto-distructiv, in momentul cand se simt dezgustati de acesta si in momentul cand decid sa devina altceva…apar si sansele de vindecare.


„Fericiti cei milostivi caci aceia se vor milui“…spune un citat din Biblie. Asadar nu putem astepta blandete si compasiune daca noi insine nu o oferim intai. Trebuie sa incepem cu propria persoana, apoi incetul cu incetul sa invatam sa relationam cu adevarat cu cei din jur.

Acea fata semi-dezbracata si machiata strident este in cautarea iubirii insa nu stie cum sa exprime acest lucru.

Acel om retras si singuratic care nu vorbeste cu nimeni din birou este cel pe care toti l-au mintit si l-au barfit odinioara.


Acea prostituata a crescut intr-un orfelinat.


Acel dependent de heroina a fost dezmostenit de rude.


Nu, nu zic sa toleram raul sau sa acceptam langa noi persoane cu deficite. Spun numai sa fim buni unii cu ceilalti fiindca fiecare are o cruce de dus…


1 comment:

  1. Super articol. E intr-adevar mare lucru sa VREI sa il intelegi pe cel de langa tine, si totusi asta e cheia iertarii - sa treci dincolo de aparente ca sa intelegi in realitate ce se ascunde in spatele fiecarui gest, cuvant, gand, fapta. Exista un motiv in orice, pana si in cel mai marunt lucru in aparenta. Nimic nu e intamplator, totul e interconectat.
    Empatia e de fapt dragostea de semen, a nu-i face ceea ce nu vrei altii sa-ti faca tie.
    Fiecare persoana pe care o cunoastem are un rol, ne iese in cale cu un scop, pentru un timp mai lung sau mai scurt, pentru o lectie, pentru o experienta de viata necesara maturizarii spirituale.
    Deci, trebuie apreciat fiecare om cu care vii in contact, indiferent de ce iti aduce in sens spiritual, pentru ca fiecare, oricat de 'mic' are ceva bun de impartasit, de la fiecare poti invata ceva.
    De aceea suntem aici, ca sa invatam sa iubim, neconditionat, altruist, pur, si sa ne depasim defectele si slabiciunile prin interactiunea cu ceilalti.
    Sa ne rugam pentru Forta si Curaj.

    Mihaela P.

    ReplyDelete