Sunday 28 September 2014

RESPECTUL DE SINE








Stai si te intrebi de ce atatia oameni care sunt buni sau, ma rog... nu sunt rai...duc o existenta trista, in timp ce persoanele dure si egoiste au o viata placuta (cel putin in aparenta). Am reflectat mult asupra acestui lucru si am ajuns la concluzia ca exista o linie foarte subtire intre altruism si lipsa de respect de sine.



A te sacrifica pentru ceilalti igonorandu-ti propriile nevoi este ceva des intalnit, in special printre femei. In unele cazuri este vorba de vina, alteori e vanitate (gesturi demonstrative), adesea sunt pure refulari, stima de sine scazuta sau efectiv...masochism. Iubire neconditionata? Posibil...Insa poti fi oare fericit distrugandu-te pentru un altul?



Cu o asemenea atitudine viata iti va scoate in fata numai profitori si abuzatori. Si tocmai acesta este mesajul: e cazul sa incepi sa faci ceea ce e mai bine pentru tine fara insa sa ii ranesti pe ceilalti. Acest lucru nu echivaleaza cu egoismul. Dar cum vrei ca ceilalti sa aiba incredere in tine daca intuitiv simt ca nu esti in stare sa iti acoperi propriile nevoi (emotionale, materiale, spirituale, etc...)?

Fericirea ta va fi o dovada suficienta pentru ei. Ea e o consecinta a faptului ca respecti legea firii . Insusi acest lucru este un ajutor caci el ii va energiza si le va reda speranta. Daca ceea ce emani este frustrare sau suferinta, se va receptiona automat faptul ca e loc pentru mai mult...si iti vei primi portia zilnica negresit.


Am identificat cateva modalitati de a arata respect fata de propria persoana. Va invit sa postati comentarii care sa le completeze:

1. Te-ai iertat pentru greselile din trecut, de aceea te-ai eliberat de gandurile obsesive legate de orice persoane care apartin acelei epoci. Daca nu, inseamna ca in casa in care locuiesti mai sunt si alti musafiri nepoftiti. Ei te deranjeaza si iti strica atmosfera, te indispun. Protejeaza-te!

2. Stii sa spui "nu" daca o situatie nu iti convine. Asta nu inseamna nepolitete ci demnitate. Nu lasa pe nimeni sa te puna intr-o lumina proasta sau intr-o situatie neplacuta, sa te incolteasca, sa te jigneasca, sa te oboseasca, sa iti iroseasca timpul sau sa iti taie aripile. Nu uita ca ai numai o viata...Fa loc in ea doar situatiilor favorabile caci cele nefavorabile si imprevizibile vin oricum...

3. Rasfata-te din cand in cand fara sa te simti vinovat. Nu pica cerul daca savurezi o ciocolata dar nu arati ca un manechin. Accepta-te si pretuieste-te. De asemenea, nu inseamna ca esti materialista daca iti faci hatarul o data pe an si iti cumperi o pereche de cizme traznet care te fac sa te simti minunat in pielea ta.

4. Inconjoara-te numai de oameni (comunitati) care au o vibratie buna. Acestea sunt persoanele pure, simple, autentice si sincere. Ele nu vor incerca nicio clipa direct sau indirect sa te faca sa te simti inferior. Daca vei avea un moment de depresie nu te vor face sa te simti vinovat pentru asta. Vor sti ce cuvinte sa iti spuna ca sa te imbarbateze. Nimic nu va suna fals. Si in general...sunt oameni mai putini rationali. Mai mult sentimentali. Pe restul incearca sa ii triezi chiar daca ei oficial poarta numele de familie, prieten, pastor, etc...






5. Spune-ti in continuu ca meriti iubire. Daca esti femeie, trebuie sa ai siguranta ca partenerul tau te trateaza ca pe o printesa (nu ma refer la aspectul material). El iti va fi un sprijin loial, te va proteja si te va sustine, te va incuraja, va fi afectuos si gentil. Daca esti barbat autentic, stii ca ceea ce ti se cuvine este o regina plina de gratie si gingasie, gospodina, fidela, modesta si saritoare. De ce sa te multumesti cu mai putin? Primul pas este sa concepi ca asa ceva exista. Daca poti, deja ai facut loc acelei persoane sa apara in viata ta.

6. Cultiva-ti talentele, oricare ar fi ele. Fie ca pictezi, fie ca gatesti, fie ca scrii un blog...Daca tii la tine atunci vei incerca sa te simti bine de cate ori vei avea ocazia. Si una din cele mai mari impliniri vine atunci cand dai lumii rezultatul aptitudinilor cu care ai fost inzestrat.

7. Renunta la vicii si dependente. Ele sunt cea mai mare dovada de lipsa de respect de sine. Stiu ca nu e usor insa daca vei continua sa te ranesti nu poti spera la fericire pe termen lung. Exista programe in 12 pasi. Incepe cu primul.

8. Pare o contradictie cu punctul anterior dar...accepta-ti imperfectiunile sau...pacatele. Daca te opui lor, vor reveni fara ezitare. Nu e acelasi lucru cu a le cultiva. Doar constientizeaza-le si incepe lucrul la tine insuti cu blandete. Stii ca exista un mic materialist in tine? Fa-i un capriciu din cand in cand. Stii ca exista un copil rasfatat in tine? Da-i un pic acadeaua. Acea mica vanitoasa vrea un pic de atentie? Rasfat-o o zi pe luna ca sa ii inchizi gura. Vei vedea ca incetul cu incetul toti acesti mici pacatosi vor disparea de la sine, fara sa ii gonesti cu forta fiindca te simti vinovat din cauza vreunei religii...

9. Fii convins (a) ca esti o persoana fabuloasa care merita ce e mai bun pe lumea asta. Sufletul tau e o raza de lumina. Chiar daca uneori experiementezi conuri de umbra, stii ca acea stralucire exista si ceilalti sunt fascinati de ea fiindca detii virtuti unice: bunatate, inteligenta, frumusete interioara. Toate acestea ies la suprafata atunci cand renunti la...orgoliu. Aceasta  este dovada suprema a respectului de sine.


0 comments:

Post a Comment