Friday 21 February 2014

Puterea cuvintelor










Vorba dulce mult aduce…


SAU:


Fiecare pasare pe limba ei piere…



Iata doua proverbe care avertizeaza despre  puterea cuvantului! Cuvintele declanseaza o anumita vibratie care poate afecta audienta in functie de natura lor. Ele pot fi arme care omoara sau din contra, balsam care vindeca. Au capacitatea de a modifica pur si simplu biochimia celuilalt, in bine sau in rau.



De aceea trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru TOT ceea ce spunem. Fiecare e liber sa se exprime in orice fel insa EFECTUL spuselor sale asupra celorlalti  nu poate fi controlat. La fel ca si in cazul in care aruncam o piatra: stim doar catre ce directie a plecat ea insa nu putem sti unde anume a cazut  sau cat de rau a lovit.



Sufletele oamenilor sunt precum bibelourile. Prin urmare e bine  sa le menajam. Uneori ranim fara sa ne dam seama. Vorbim despre franghie in casa spanzuratului. Avem datoria de a fi altruisti si de a ne pune in locul celuilalt.



“Ce tie nu iti place, altuia nu ii face”.



Pentru a evita asemenea “gafe” e important sa invatam sa ascultam mai mult decat sa vorbim. Sa ne concentram pe ceea ce interlocutorul simte si vrea sa transmita mai degraba decat pe placerea noastra de a vorbi.




Cuvintele spuse in joaca nu sunt deloc inofensive. Fiecare fraza contine de fapt germeni ce se pot implanta in memoria celuilalt. Ei ar putea inflori si actiona mai devreme sau chiar ani mai tarziu, cand poate nici nu ne mai aflam in viata persoanei respective. De exemplu, am facut o gluma “nevinovata” cuiva insa in acest fel i-a fost lezata increderea de sine. Sau cand am spus ceva la nervi, tocmai am pus sare pe rana celuilalt iar acest lucru nu mai poate fi retras fiindca va ramane cu el pentru totdeauna iar  vorbele respective ii vor rasuna in memorie cand se asteapta mai putin. Am contribuit in acest fel la nefericirea lui, i-am ingreunat drumul catre autodepasire in loc sa il incurajam…





Cuvintele sunt urmarile imediate ale gandurilor. Dar ele sunt doar vorbe goale daca intentia vorbitorului nu corespunde cu ceea ce emite in exterior. De aceea e bine sa nu promitem nimic daca nu suntem siguri ca ne putem tine de cuvant. TINE DE CUVANT. Exact…Caci celalalt se bazeaza pe noi si spera, are incredere deci  nu merita dezamagit.



Este important FELUL in care sunt rostite cuvintele. La randul nostru trebuie sa fim atenti la cele auzite. Daca de exemplu ii vorbesti despre o reusita personala unui cunoscut si iti raspunde “Ma bucur pentru tine” dar cu jumatate de gura, acela nu iti este prieten adevarat. Asadar iata un alt caz in care forma nu are nicio valoare fara continut.



Ceea ce spunem despre ceilalti este de fapt felul in care descriem propria perceptie despre mediul nostru inconjurator si despre noi insine. Caci la fel ca si gandurile, si cuvintele la randul lor atrag evenimente si persoane conform speciei lor.  Daca avem o parere buna despre noi insine atunci vom vedea binele si partea frumoasa din ceilalti. Nu ii vom supraestima, vom fi constienti de faptul ca nu sunt perfecti insa ne vom focaliza atentia catre calitatile lor. Si astfel vor fi si cuvintele noastre la adresa lor.



Din contra, daca ne antrenam  in palavrageli superficiale, barfe si critici, efectul va fi acela de goliciune, inutilitate si decadere. Fiindca armonia nu isi poate gasi locul intr-o asemenea activitate. Aceasta lume ar fi asa diferita daca presa ar elogia adevaratele valori ale societatii in loc sa se concentreze pe defaimarea persoanelor mai putin importante. 




“Vorbirea voastra sa fie simpla si adevarata!” (Oskar Ernst Bernhardt)



Nu e indicat sa spunem mai mult decat trebuie. De altfel persoanele care vorbesc intruna nu prezinta credibilitate fiindca nu isi lasa suficient de mult timp pentru introspectie. Exista o forta aparte in TACERE. Caci doar in liniste putem “auzi”…



Uneori nu stim sa ne exprimam in asa fel incat sa sa ne facem intelesi. Sau spunem exact opusul a ceea ce gandim pentru a nu speria interlocutorul. Avem pretentia ca el  sa ghiceasca ceea ce noi ne dorim cu adevarat. Trebuie sa invatam sa fim sinceri si autentici fata de noi insine in primul rand caci in acest fel evitam foarte multa suferinta.



La inceput, alegerea cuvintelor potrivite poate parea un exercitiu artificial. Insa in timp acest lucru se va intampla natural. Caci ele nu vor deveni decat o copie fidela a interiorului nostru.



La final am sa rezum lectia de astazi subliniind  faptul ca noi decidem ce facem cu vorbele noastre: construim sau distrugem. Cine seamana vant culege doar furtuna. Asadar insultele, amenintarile, santajul etc…nu pot genera decat consecinte asemanatoare. La polul opus, cuvintele blande, nobile si pozitive au menirea sa edifice.



Acum ca suntem constienti de forta cuvintelor, acum ca stim ca ele sunt motiv de bucurie sau de durere, ca ele cladesc sau descompun si ca in functie de cum sunt pronuntate aduc claritate sau confuzie…haideti sa folosim aceste daruri doar in sprijinul si spre bucuria semenilor nostril!



http://www.youtube.com/watch?v=axfe6Pl1SbQ


1 comment:

  1. Ar trebui sa citim acest articol zilnic pentru a ne aminti mereu de forta imensa a fiecarui cuvant pe care ne pregatim sa il rostim. Da, cuvantul e chiar o chestiune de viata si de moarte, nu doar in sens spiritual ci chiar propriu uneori....Cuvantul e fapta, iar fapta nu poate fi stearsa, timpul nu poate fi dat inapoi. De aceea, sa gandim mereu f bine inainte de a rosti orice.
    Multumesc, Lucia!
    Mihaela P.

    ReplyDelete